Hos Peka tager vi miljøet alvorligt og tænker bæredygtighed ind i hele processen – fra de første kartoffelspirer til de færdige flødekartofler ligger ude i butikkerne og til genbrug af restaffaldet. Vores filosofi er, at det vi tager fra naturen, giver vi tilbage i samme eller en anden form. Vi kalder det cirkulær ressourceøkonomi.
Mennesket er centralt i alt, hvad vi foretager os. Det er mennesker, der dyrker vores kartofler. Mennesker, der producerer vores varer og mennesker, der køber og spiser vores produkter. Derfor er tillidsforholdet til kartoffelavlere, medarbejder, leverandører og kunder vigtigt for os.
Medarbejderne er vores humankapital og det afspejler sig i vores CSR-politik. Vi lægger vægt på at have en god atmosfære, en sund virksomhedskultur og give plads til familien.
For os begynder cirkulær ressourceøkonomi i marken med kartoflerne. Kartoflen er grundlaget for vores eksistens – som virksomhed og som en del af et menneskes ernæring. Kartoflen er blandt andet en vigtig kilde til fibre og indeholder vigtige næringsstoffer. Derfor tilberedes Pekas kartofler i damp og vand, så de gode egenskaber bevares. Samtidig passer kartoflen perfekt ind i en bæredygtig verden. Sammenlignet med andre planter, har kartofler nemlig brug for relativt lidt gødning og kræver forholdsvist lidt vand.
Kartoflens særlige egenskaber:
Enhver ansvarlig virksomhed har fokus på miljøet. Det har vi naturligvis også. Vi har nu også en ekstra god grund til at tænke miljøvenligt. Vores forretning er nemlig afhængig af vejret, og klimaforandringer er noget, vi bliver nødt til at forholde os til. Ekstreme vejrforhold spiller nemlig en stor rolle for kartoflernes kvalitet og vækst. Derfor gør vi os umage med at passe på miljøet. Vi bruger eksempelvis hovedsageligt biogas og biomasse til at fremstille damp og vi bestræber os på at være miljøneutrale. Det, vi har taget fra naturen, giver vi tilbage i en anden form, eller vi sælger det på markedet med henblik på genanvendelse.
Kvaliteten af kartoflerne er helt afgørende for os. Alle vores avlere er GLOBALG.A.P. -certificerede og opfylder de internationale standarder for landbrugs- og gartneridrift. Både med hensyn til fødevaresikkerhed, bæredygtighed og kvalitet.
Peka Kroef ligger i midten af højmoseområdet ’De Peel’, hvor ”vores” Hansa-kartofler vokser fantastisk på de sandede jorder. 90 % af vores kartofler dyrkes i en radius på 60 km omkring Odiliapeel og vores lagre ligger tæt på kartoffelmarkerne, så transportafstandene under høsten er begrænset.
Vi har arbejdet samme med de fleste af vores avlere i mange år. Derfor ved avlerne præcis, hvordan Hansa skal gødes, vandes og eventuelt behandles med plantebeskyttelsesmidler. Ved at krydse forskellige kartoffelsorter kan vi højne kvaliteten, maksimere høstudbyttet og minimere risikoen for sygdomme. Det kaldes sortforædling, og det er med til at reducere miljøbelastningen til et minimum.
Vi bruger damp til vores produktion, og energien til det får vi fra vores genbo – et kraftværk til forbrænding af biomasse. De omdanner 27.000 tons biomasse til brugbar damp. Dermed erstatter vi et behov på 7 millioner Nm3 naturgas med grøn energi.
Det svarer til 4.500 husholdningers årlige energiforbrug. Det vand vi bruger til at vaske, skrælle og koge kartofler renses i vores vandrensningsanlæg. Det betyder, at vi årligt kan genanvende 100.000 m3 vand. Det svarer til 800 gennemsnitshusholdningers vandforbrug på et år. I 2016 investerede vi i nye dampkedler med betydelig større kapacitet. Kedlerne varmes op af biogas fra spildevandsrensningen. Restvarmen fra den udstrømmende luft anvendes til at forvarme både den indstrømmende luft og kedelfødevandet. På den måde udnyttes restvarmen optimalt anlægget.
Til køling af de færdige flødekartofler investerede vi i 2015 i et nyt kølesystem, som ved hjælp af varmeudveksling udnytter temperaturforskellen mellem det varme slutprodukt og den altid lavere udendørstemperatur. Det er en yderst energieffektiv løsning, der sparer miljøet for betydelige mængder CO2.
Hver dag transporterer vores chauffører kølede kartoffelprodukter ud til kunderne. For at minimere CO2-udledningen, har vores chauffører fået undervisning i “ny kørestil”, så de kan køre så økonomisk som muligt.
Lastbilernes kølemotorer drives så vidt muligt af el i stedet for diesel for at reducere emissionen yderligere. Alle vores Volvo-lastvogne opfylder udstødningsklasse 5 eller 6 og dermed de aktuelle EU-forskrifter om emission af udstødningsgas. Logistikken er et vigtigt redskab til at begrænse kørslen og dermed minimere brændstofforbruget. Kunsten består i at pakke pallerne optimalt og have en stram logistisk planlægning.
Med en god planlægning af lasten sørger vi for, at vi kan minimere kørslen med tomme lastvogne. Når vi eksporterer vores produkter, vælger vi samletransport, så lastvognene kører fuldt læssede.
For at sikre så naturlige produkter som muligt, har vi udviklet Clean Label. Det betyder, at vores kartoffelprodukter er fremstillet med så få kunstige tilsætningsstoffer som muligt og med et minimum af salt.
Da vores produkter er pasteuriserede og opbevaret på køl, er det samtidigt unødvendigt at anvende konserveringsmidler. Vi har reduceret brugen af emballage for at skåne miljøet for plast, og vi stiller krav til vores samarbejdspartnere om at gøre det samme. Samtidig gør vi en stor indsats for at bekæmpe madspild. Vi taler med vores kunder om salgsprognoser, sæsonbestemte udsving i omsætningen pr. kampagne og antallet af kampagner. Ved at optimere disse ting kan vi afstemme produktionstallene efter salget og dermed minimere restbeholdninger af kartoffelprodukter og emballagemateriale.
Forbrugeren kan selv hjælpe til i kampen mod madspild ved at vælge pakninger i den rigtige størrelse. Derfor tilbyder vi pakninger i mange forskellige størrelser fra 200 g til 5 kg. Samtidig er der mulighed for at vælge vores varmebehandlede produkter, der har en længere holdbarhed og kan dermed begrænse spildet endnu mere.
Ved at sortere og genbruge restaffald slutter ringen i den cirkulære ressourceøkonomi. Størstedelen af vores affald er kartoffelskræl og –rester. Det bliver omdannet og solgt til dyrefoder. Biprodukter som folier, papir og spildevandsslam bliver genanvendt i produktionen.
Den jord, der følger med op, når kartoflerne tages op, bliver sorteret fra i produktionen og bringes ud på markerne igen. For at undgå, at sygdomme kan udbrede sig, udbringes jorden kun på udvalgte marker. Undersøgelser har dokumenteret, at jorden opfylder alle lovbestemte miljø-hygiejniske krav. På den bliver jorden ført tilbage til miljøet igen på ansvarlig vis.